Oude partners die samen circulaire oplossingen bedenken; onze kantoren zijn er flink door opgeknapt

24 februari 2020

Oude samenwerkingen die worden opgehaald en leiden tot nieuwe producten; ook dat is wat ons betreft circulariteit. Bij de verbouwing van onze kantoren voor de collega’s van Toelevering Bouw en Toelevering Water is de oude samenwerking tussen Arend Jan Overbeek (Bedrijfsleider Toelevering Bouw) en Pieter Weijnen (Captain, architect, visionair, uitvinder en conciërge van Zwarthout) van grote waarde gebleken. Waar Arend Jan en Pieter zo’n tien jaar geleden samen een woning bouwden, zijn ze nu weer bij elkaar gekomen en bedenken ze nieuwe oplossingen. Toen energiezuinig, nu circulair. Restproducten uit die gebouwde woning zijn toegepast bij de verbouwing bij ADS Groep.

Kantoren vol circulaire producten

De verbouwing van de kantoren is zeker niet standaard, want er zijn oude restproducten gebruikt die een nieuwe betekenis hebben gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld oude afval CLT panelen gebruikt die uit de woning van Pieter Weijnen in Amsterdam zijn vrijgekomen en jarenlang opgeslagen hebben gelegen. Ook zijn er verlijmde multiplex reststroken, afkomstig van een deurenfabriek, samengesteld tot kozijnhout voor nieuwe binnenkozijnen.

Pieter vertelt: “Ik heb mij nooit afgevraagd wat er met de oude uitgezaagde sparingen is gebeurd. Nu ik zie ze hier bij ADS Groep zie staan geeft me dat een trots gevoel. Behalve een duurzaam voorbeeld, was het huis ook nog eens circulair, avant la lettre.”

Het verhaal van Pieter Weijnen en zijn nieuwe passie

Pieter Weijnen maakte na 20 jaar architectuur en een zwaar ongeluk een carrièreswitch: van duurzaam architect naar ambachtsman. Pieter is de oprichter van Zwarthout | Shou Sugi Ban: hij bracht zwart hout vanuit Japan naar Nederland en Europa. Zwarthout | Shou Sugi Ban maakt unieke houtproducten door ze met vuur te bewerken. De speciale Shou Sugi Ban brandtechniek is geïnspireerd door eeuwenoude Japanse tradities. Pieter paste het zwarte hout als eerste toe op zijn eigen duurzame woning. Na de enorme belangstelling hiervoor is Pieter het hout zelf gaan branden. Hij maakte zich de traditionele Japanse techniek eigen en liet er moderne techniek op los. “Ik vind het zelf branden van het hout in de vlammen van onze oven nog steeds het allermooiste wat er is.” Ik vind het ook een enorme uitdaging de wereld beter door te geven dan we haar ontvingen. Wil je meer weten over Zwarthout? Kijk dan eens op www.zwarthout.com

Samenwerken aan circulaire gevels

“Waar we nu naar toe willen werken zijn gevels die circulair kunnen worden ingezet”, vertelt Arend Jan. “Voor mensen die maar tijdelijk een gevel nodig hebben, bijvoorbeeld voor vijf jaren, is een tijdelijke gevel een prima oplossing. Het idee is dat deze mensen een gevel kunnen huren, waarna deze later wordt teruggenomen en weer opnieuw kan worden ingezet.”

Actueel Nieuws