Bouwteam project AWZI Haarlem Waarderpolder bekend

22 mei 2024

Op woensdag 21 mei tekenden hoogheemraad Bas Knapp van Rijnland en de directeuren van de aannemers BESIX en de combinatie Zuiver-én HWP (een samenwerking tussen Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers) de bouwteamovereenkomsten. De komende jaren wordt er samengewerkt aan het renoveren en uitbreiden van de zuivering in Haarlem Waarderpolder. Met het zuiveren van afvalwater van zo’n 224.000 huishoudens en bedrijven is dit één van de grootste zuiveringen van Rijnland.

De renovatie van de zuivering stond al langer op de lijst van Rijnland. Hoogheemraad Bas Knapp: ‘Met de nieuwe zuivering kan Rijnland meer afvalwater verwerken naar nóg schoner water.’ De zuivering wordt ook uitgebreid om in de toekomst het slib van vrijwel alle zuiveringen in Rijnlands gebied te kunnen verwerken. Slib, het restproduct van afvalwater, wordt op de zuivering omgezet naar duurzame producten zoals biogas. ‘Rijnland heeft als doel om 100% circulair te werken in 2050′, aldus Knapp. ‘De aanpassingen aan deze AWZI zijn een mooie stap in die richting.’

Duur­zaam­heid en sa­men­wer­king be­lang­rij­ke be­oor­de­lings­cri­te­ria
De bouwers zijn onder andere geselecteerd op hun visie op samenwerking, duurzaamheid en circulariteit, bijvoorbeeld in hun materiaalkeuzes. Simone Boogaard, directeur Water: ‘Een goede samenwerking is onmisbaar. De aanbiedingen van de aannemers zijn niet alleen getoetst op hun visie op samenwerken, maar ook op hoe zij die praktisch invullen. En daarmee hebben de bouwers aan de voorkant gewerkt aan hun teams.

Sa­men­wer­ken in de bouw­team­fa­se
Deze bouwteamgunning vindt plaats in twee fasen. In de eerste fase wordt het definitief ontwerp gemaakt. De tweede fase gaat over de uitvoering. De bouwers kunnen een aanbieding doen voor de uitvoering en zo kan de volledige prijs vastgesteld worden. Daarna kan de spreekwoordelijke schop in de grond.

We kijken uit naar deze samenwerking en zijn enthousiast om bij te dragen aan de ambitieuze duurzaamheids- en circulariteitsdoelstellingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Over bouwcombinatie Zuiver-én HWP
Zuiver-én, een vast samenwerkingsverband van Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers Techniek, is gespecialiseerd in grootschalige en complexe projecten binnen de afvalwater- en drinkwatersector. Binnen de bedrijven is alle essentiële kennis en kunde aanwezig van de belangrijkste disciplines: civiele (beton)bouw, utiliteitsbouw, werktuigbouw, elektrotechniek en procesautomatisering.

Actueel Nieuws