Werkend leren in de praktijk; “Instromen in de bijzondere wereld van techniek”

1 mei 2024

Praktijkgericht opleiden. Marloes Veurtjes is één van onze collega’s die daar inmiddels alles van weet. Want zij volgt via Technical Vallei een ontwikkeltraject en loopt in dit kader twee jaar mee met ADS Groep Water. Ze begon vorig jaar op de engineering. En op dit moment is ze al ruim acht maanden een echte bouwvrouw en werkt ze als werkvoorbereider op de bouwlocatie van RWZI Oijen. Op deze plek is ADS Groep Water bezig met de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een plek waar van alles gebeurt en waar veel te zien en te leren valt. We praten in de bouwkeet, geheel in stijl, met Marloes en haar collega/ begeleider Jarno Lier (uitvoerder) over haar belevenissen, haar leermomenten en teamgevoel.

Jarno begint: “We zitten in fase twee, er zijn er vier, van de ombouw van de rioolwaterzuivering. Dat betekent dat we bezig zijn met het laatste zogenoemde schakelgebouw. Hier bevindt zich de elektrische apparatuur en bijvoorbeeld besturingspanelen. Marloes is degene die hierbij een begeleidende rol heeft. Marloes vult aan: “Zo heb ik veel contacten met de toeleveranciers zoals de dakdekker, maar ook bijvoorbeeld met Hoppenbrouwers. Ik heb bovendien veel vrijheid en het is leuk om richting te geven aan hoe het moet gaan lopen. Het werk is heel dynamisch en als je ziet wat er allemaal gebeurt; dat is echt heel mooi!”

Dappere stap
Wat dit traject van Marloes extra bijzonder maakt, is haar eigen ‘carrière-switch’. Ze is een zogenoemde instromer. “Ik deed de in- en verkoop en werkte in de oliehandel; dus ik had geen enkele affiniteit met de bouw. Maar toen zag ik de vacature voorbij komen en – eigenlijk een beetje ondoordacht- besloot ik te solliciteren.” Ze vervolgt: “Ik kijk me dus de ogen uit!” Jarno haakt daar op in: “Er is veel te leren, maar Marloes maakt grote stappen. Het is een hele andere wereld, maar ze pakt het goed op. We gebruiken bijvoorbeeld veel vaktermen of afkortingen; het kost even tijd om dat onder de knie te krijgen.” Marloes: “Weet je nog Jarno, dat ene woord…boucharderen. Ik zeg het vast weer verkeerd, maar dat is het opruwen van beton. Maar als ik er niet uitkom, dan kijk ik stiekem op google.” Van oorsprong is de bouw natuurlijk een beetje een mannenbolwerk. Hoe gaat Marloes daarmee om? “Ik heb twee broertjes, dus ik ben heel wat gewend.”

De juiste teamspirit
En dan is er nog het teamgevoel. Marloes: “Ik ben echt trots dat ik voor ADS Groep mag werken. Het is een heel mooi bedrijf. Als je ziet hoe iedereen met elkaar omgaat; hoe iedereen elkaar probeert te helpen. Ik mag alles vragen en collega’s nemen alle tijd. En ik word overal bij betrokken, dus ik heb het heel erg naar mijn zin hier.” Jarno vult aan: “Elk maandag hebben we een uitvoerdersoverleg, daar zit Marloes ook bij. We kijken terug naar de werkzaamheden van die week ervoor, wat kunnen we daarvan leren? Vervolgens hebben we het met elkaar over aankomende week. Wat is er allemaal nodig? Er is ook een rondvraag, waarbij iedereen zijn zegje kan doen.”

Maar het is natuurlijk ook de praktijkervaring die haar kundig maakt in deze nieuwe sector. Ze leert vooral door te doen. Of door een sprong in het diepe te maken. Marloes heeft nog een mooi voorbeeld: “In het beluchtingscircuit werden betonnen keerwanden geplaatst. In dit kader moest de weg vrij blijven, omdat de kraan daar geplaatst zou worden. Er waren ook grondwerkers bezig. Dus ik had een logistieke uitdaging. En Jarno nam zijn telefoon niet op. Dus toen heb ik zelf de knoop doorgehakt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een tussenoplossing, zodat de kraan voor het kruispunt kon staan.” Jarno lacht: “Een mooi leermoment; ik heb bewust eventjes gewacht met terugbellen. Meestal lost het zich van zelf wel op. En soms moet je ook ervaren om een beslissing te durven nemen. Om deze verantwoordelijkheid zelf te nemen; dat leer je alleen door te doen.”

En dan lachen ze allebei. Ze hebben nog een leuke anekdote. Jarno: “Marloes was hier net een paar dagen. In ons Veiligheid, Gezondheid en Milieu-overleg hadden we net besproken dat het op de bouwplaats erg kleiig was. Na het overleg liepen we het terrein op en daar ging ze hoor…zo onderuit.” Marloes lacht: “Dat was echt wel een slappe lach momentje. Dat typeert ook de prettige werksfeer. Gelukkig heb ik van een van de grondwerkers een knaloranje broek geleend. Het was direct een goede les voor de volgende keer!”

De volgende stap
Na de bouwvak is het voor Marloes tijd om een deurtje verder te gaan. Ze verlaat de bouwplaats in Oijen om naar het ADS Groep-kantoor in Goor te gaan. Ervaren hoe het is om mee te lopen op de werkvoorbereiding Civiel en calculatie. Met een klein beetje pijn in haar hart. “Dit is zo’n mooi project. Hoe we er met zijn allen samen wat van maken. Het is gewoon heel gaaf als je in alle vroegte ’s ochtends de zon ziet opkomen, met de contouren van de rioolwaterzuivering op de achtergrond.”

 

 

 

 

 

Actueel Nieuws