Bewust Veilig Dag 2024: iedereen weer scherp en alert

10 april 2024

Onder het motto “veiligheid versterkt als je samenwerkt” werd 27 maart jl. de landelijke Bewust Veilig Dag georganiseerd. Op deze dag besteden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken; zo ook ADS Groep.

Op alle bouwplaatsen van zowel ADS Groep Bouw als ADS Groep Water werd de toolbox “werken in de nabijheid van rijdend materieel” verzorgd. De nadruk werd hierbij gelegd op “wat kan IK doen?”.

Op het project rwzi Oijen hebben we een kijkje genomen hoe collega’s met elkaar in gesprek zijn gegaan en diverse stellingen hebben behandeld. En wat een mooie opkomst troffen we daar! Ca. 70 uitvoerende collega’s van zowel ADS Groep als Heijmans en overige partijen waren aanwezig.

Hoe gaan zij op dit project om met veiligheid?
Jarno Lier (uitvoerder ADS Groep) vertelt: “elke twee weken verzorgen we een VGM-overleg met alle betrokken partijen. Hierbij ligt de focus op wat je van elkaar kunt leren, elkaar mogen aanspreken en complimenteren en oplossingen bieden op het gebied van samen veilig werken”. Zijn motto: “iedereen veilig naar huis”.

Overige collega’s blikken ook met een goed gevoel terug op deze dag.

Geert Nijmeijer (werkvoorbereider bij ADS Groep Water): “De insteek vanochtend was een stukje bewustwording van veiligheid met een focus op het grote materieel. Zo hebben we in een graafmachine gezeten om te merken wat je zichtbeeld exact is. En ook om de zogenoemde dode hoeken zichtbaar te maken. Dit soort toolboxen zijn gewoon hartstikke goed. Ik heb veiligheid altijd al belangrijk gevonden. Ook toen ik zelf nog in de uitvoering werkte. Het is juist de kracht om elke partij daarin mee te nemen. En ook nogmaals te benadrukken dat je hier elkaar op kunt én mag aanspreken. Sta daar open voor.”

Rob Folkersma (uitvoerder en leidinggevende monteur ADS Groep Water): “Veiligheid maakt deel uit van de dagelijkse gang van zaken. Je werkt op een bouwplaats, dus je moet omgaan met de omstandigheden die je op dat moment aantreft. Ik zeg altijd: voordat we gaan beginnen, nemen we eerst veiligheidsmaatregelen. Mocht dat nodig zijn. Signaleer je dingen, geef het dan aan. Het staat hoog bij me in het vaandel. Dus het is heel mooi dat deze soort acties op touw worden gezet.”

Al met al een mooie dag welke uiteraard werd afgesloten met een warme hap op alle bouwplaatsen.

Ook een kijkje nemen hoe de Bewust Veilig Dag vorm kreeg op rwzi Oijen -> Kijk hier

Actueel Nieuws