Nieuwbouw Waterproductiebedrijf in Schijf: ‘Iedereen laat elkaar in zijn waarde’

12 januari 2022

Terwijl er hard gewerkt wordt aan de nieuwbouw van het Waterproductiebedrijf in Schijf, moet de bestaande installatie blijven draaien. Het is één van de uitdagingen van het project dat ADS Groep samen met partners Van Boekel Groep en Hoppenbrouwers Techniek B.V. uitvoert. Het projectteam geeft een inkijkje in deze boeiende en veelomvattende klus.

Terwijl de combinatie ADS Groep – Van Boekel verantwoordelijk is voor de realisatie van de bouwkundige en civiele kant van dit project, verzorgt ADS Groep ook de werktuigbouwkundige installatie. Het team van Hoppenbrouwers is op zijn beurt verantwoordelijk voor de elektrotechnische en besturingstechnische installatie, de aanleg van de zonnepanelen en een 24-uurs storingsdienst. Randy Aben, hoofduitvoerder bij Van Boekel: “We zijn in maart 2019 met de bouw gestart. Inmiddels hebben we twee winters erop zitten. We hebben te maken gehad met sneeuw en enorm veel regenval, maar in de zomer ook met wekenlange hitte. Al dit soort weertypes heeft natuurlijk effect op ons werk. Het betonwerk was sowieso behoorlijk complex dankzij de complexe betonfasering, vele wapeningen en lastige bereikbaarheid. We zijn bijna anderhalf jaar bezig geweest met het betonwerk.”

Afrondende fase
Momenteel bevindt het werk zich in de afrondende fase. Wolter Wolthers, projectmanager bij ADS en eindverantwoordelijke voor dit project: “Onlangs hebben we de renovatie van het winputtenveld afgerond. Dit bestaande winputtenveld ligt om de nieuwbouw heen en hebben we als het ware opnieuw opgebouwd. Hoppenbrouwers heeft recent als laatste fase de onderstations die de winputten aansturen omgebouwd. Dit is allemaal naar tevredenheid en volgens ombouwplan verlopen.”

Goed ombouwplan
“Juist het feit dat we te maken hebben met de nieuwbouw én de ombouw van de bestaande winputten en omschakeling van de oudbouw naar de nieuwbouw, maakt dit project uitdagend”, aldus Geert Zebregts, projectleider bij Hoppenbrouwers en verantwoordelijk voor het elektrotechnische en besturingstechnische deel van de klus. “We renoveren een deel van het project dat gedurende onze werkzaamheden gewoon in bedrijf is gebleven. Zo ‘gewoon’ is dat overigens niet: we hebben de complete installatie op bouwkundig, elektrotechnisch en besturingstechnisch gebied vernieuwd terwijl deze in bedrijf was. Wil je dat in goede banen leiden, dan moet je een goed ombouwplan opstellen.” Ook volgens Wolthers van ADS is de omschakeling van oudbouw naar nieuwbouw de grootste complexiteit van dit project. “Het feit dat we het nieuwe drinkwaterstation naast het bestaande drinkwaterstation hebben gebouwd, gaf ons wel voldoende tijd om echt tot in de puntjes met hoge kwaliteit te bouwen. Maar op een zeker moment moet je, ondanks uitvoerig testen, de knip maken door de nieuwbouw aan te sluiten en de oudbouw los te koppelen. Dat vergt overigens niet alleen van ons veel voorbereiding; onze opdrachtgever Brabant Water vervult daarin ook een belangrijke rol. Brabant Water was dan ook onderdeel van het projectteam; ook naar hen is er heel open gecommuniceerd en zij dachten continu met ons mee.”

Sleutel tot succes
De goede samenwerking en communicatie onderling zijn de sleutels tot succes van dit project, stelt het projectteam. “Binnen de andere twee bedrijven heerst er net als bij Van Boekel een nuchtere werkhouding en zijn de lijnen kort”, aldus Aben. ADS-projectleider Peter Spijkerbosch vult aan: “De onderlinge chemie is goed en we communiceren transparant. Tijdens de project startup hebben we duidelijk naar elkaar uitgesproken: ‘als er wat is, meld het’. We zoeken het gesprek op, in plaats van heen en weer te mailen. Daarbij neemt ieder de verantwoordelijk voor zijn eigen discipline.” Ook Zebregts is blij met deze werksfeer. “Iedereen laat elkaar in zijn waarde. We zoeken elkaar makkelijk op. De houding van Brabant Water daarin is ook heel waardevol. Bij een probleem wil de klant normaal gesproken wel eens dit een zaak voor de aannemer laten, maar Brabant Water wil echt onderdeel uitmaken van de oplossing.”

Flexibeler werken

De coronacrisis, die gedurende het bouwproces uitbrak, zorgde soms voor de nodige uitdagingen. Zebregts: “De overleggen werden ineens heel concreet en daardoor korter, omdat we via Teams communiceerden. Dat was natuurlijk even wennen en het is oppassen dat je op zo’n moment niet op je eigen eilandje blijft zitten. Toch zorgde de coronacrisis er ook voor dat we nog flexibeler wisten te werken. We hebben namelijk diverse malen te maken gehad met plotselinge uitval van mensen. Als een projectmanager ineens een paar weken uit de running is, kun je op zo’n moment denken: ‘we kunnen niet verder’. Maar je kunt ook tegen elkaar zeggen: ‘hoe lossen we dat op, wat kunnen we wél doen?’. Ik denk dat die positieve houding tekenend is voor dit project.”

Op de foto van links naar rechts: Randy Aben, Wolter Wolthers, Geert Zebregts, Peter Spijkerbosch

 

Actueel Nieuws