Duurzaamheidsprijs doorgegeven aan Stadslandbouw Hof van Twente

2 januari 2020

De Holtbar, het doorgeefcompliment voor duurzame projecten, is voor de 23e keer doorgegeven. Roel Bergman, voorzitter van de Stadslandbouw Hof van Twente, heeft de Holtbar ontvangen uit handen van Arend Jan Overbeek van ADS Groep. De Stadslandbouw Hof van Twente krijgt de Holtbar voor meerdere aspecten: circulair grondgebruik, wat er wordt bereikt door samen te werken en de ruimte die er is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Stadslandbouw Hof van Twente bevindt zich achter het Avia tankstation aan de Kerkstraat. Voor bezoekers is het de eerste keer even zoeken, maar als men de oprit eenmaal kent en kennismaakt met wat er allemaal op deze locatie gebeurt, is het makkelijk terugkomen. “Eten verbindt,” vat Arend Jan Overbeek de kern van zijn motivatie samen om de Stadslandbouw de Holtbar te geven. “De Stadslandbouw versterkt op meerdere gebieden. Ze zetten zich in voor circulair grondgebruik en ze geven ruimte aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het verbouwen van voedsel brengt mensen in contact met elkaar waardoor ze meer in de samenleving gaan verbinden. Wij als ADS Groep zien in ons bedrijf dat mensen vanuit hun kracht gaan samenwerken. Dan krijg je de mooiste prestaties. Dat gebeurt bij de Stadslandbouw ook! Dat verdient zeker de Holtbar!”.

SLAVELDJES

De Stadslandbouw is begonnen op één vierkante meter met een opzetbak met acht slaveldjes onder het bord van Goor. Inmiddels is die ene vierkante meter uitgegroeid tot bijna 1,5 ha en zijn er bijna 25 vrijwilligers actief. “Maar dat is zeker nog niet genoeg!”, aldus Edwin Slaghekke, mede-bestuurslid van de Stadslandbouw. “We hebben nog een hele stapel met ideeën, maar niet de handjes. We zoeken niet één type vrijwilliger. We zoeken van maatschappelijke stage tot werknemers van bedrijven. Mensen die één keer willen helpen tot bestuursfuncties. Iedereen is welkom!”

MOZAÏEK TOT HOPKATHEDRAAL

De Stadslandbouw houdt zich met veel projecten bezig. Van mozaïekprojecten tot het verbouwen de vrije verkoop van groenten, van de hopkathedraal voor bier op het oude zwembadterrein, van de verkoop van vogelhuisjes tot maaltijden voor het Doesgoor en de Hofkerk. Roel Bergman, voorzitter van de Stadslandbouw, vertelt dat ze willen zorgen voor een vonkje dat mensen meedoen: “Ik ben er trots op dat als ik hier ben, dat ik vrijwilligers zie die hier met plezier participeren”. Abdulrahman Shikhdbs uit Syrië is één van de vrijwilligers. “Het is leuk hier. Ik leer de taal langzaam, maar het is een moeilijke taal.” Het is verplicht om bij de Stadslandbouw Nederlands te praten. “Dan leer je het het snelst. En met handen- en voetenwerk lukt het altijd,” vertelt stadsboer Gerben Slaghekke.

TOEKOMSTPLANNEN

Edwin Slaghekke vertelt enthousiast: “We krijgen echt dingen van de grond. Daar ben ik trots op. Mijn wens is dat we met z’n allen weer trots worden op onze omgeving, daar draagt de Stadslandbouw aan bij!” Er liggen dus nog veel wensen. Voorzitter Roel Bergman vertelt: “We zijn hard bezig aan een transitie. De wens is om uiteindelijk een fraai, recreatief en groen gebied te worden met bijzondere samenwerkingen waar iedereen in kan meedoen. Het geeft een goed gevoel dat de Stadslandbouw bij een bedrijf als ADS Groep is opgevallen en daar een dusdanig positief beeld bij heeft dat wij de Holtbar verdienen.”

OVER DE HOLTBAR

De Holtbar is bedoeld als aanmoediging voor een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de ontvanger zelf iemand uitzoekt om de Holtbar aan over te dragen. Het is sinds oktober 2016 de 23e keer dat het duurzaamheidscompliment is doorgegeven. Kijk voor de reis van de Holtbar tot nu toe op www.hofkracht.nl/holtbar.

Actueel Nieuws