Duurzaamheidscompliment Holtbar doorgegeven aan ADS Groep

2 januari 2020

Arend Jan Overbeek van ADS Groep heeft de Holtbar ontvangen uit handen van Antonie ter Harmsel van Hodes. Bij ADS Groep kregen we de Holtbar voor het continu zoeken naar duurzame, circulaire oplossingen.

Onze afdeling Toelevering Bouw is gespecialiseerd in het maken van prefab bouwelementen. Arend Jan Overbeek is één van de managementteamleden. Antonie ter Harmsel van Hodes vertelt: “Hodes zet zich in voor een goede huisvesting voor mens én aarde. Dan heb je partners nodig die meedenken. In de bouw wordt het steeds meer lego, dat scheelt heel wat kit en pur. Een mooi voorbeeld van circulair aanpakken is de dakopstand-balk die we net samen hebben ontwikkeld. Die balk is van reststoffen gemaakt.”

STAP VOOR STAP NAAR SLIMME OPLOSSINGEN

Bij Arend Jan Overbeek is duurzaam denken vanzelfsprekend, maar hij heeft inmiddels wel ervaren dat het een lange adem nodig heeft: “We willen onderscheidend zijn in de prefab wereld, maar we doen dat stap voor stap. Bijvoorbeeld met die dakopstandbalk van zes meter. Ik kijk bij andere bedrijven in de afvalbakken. Om iets te kunnen aanpakken heb ik massa nodig én een goede verwerker die op de locatie zelf de restmaterialen naar iets nieuws kan omzetten. Dat konden we hier realiseren. Zonde om die reststoffen tot spaanplaat te maken als je er ook kwalitatief goede balken van kunt maken! We zijn alweer bezig om deze balk te optimaliseren. En ook denken we na over bijvoorbeeld duurzame lijm die je nodig hebt, maar daarvoor geldt dat je afhankelijk bent van je toeleveranciers. We blijven dan ook samenwerking zoeken om samen tot slimme oplossingen te komen”.

NIEUWE IDEEËN CONCREET MAKEN

In de basis komt het er op neer dat Arend Jan Overbeek bij ADS Groep altijd op zoek is naar hoe je afval, of beter gezegd grondstoffen, opnieuw kunt inzetten. “Ik vind nieuwe dingen simpelweg leuk, niet begaande paden bewandelen. Ik kom uit de bouw en duurzaamheid vind ik eigenlijk vanzelfsprekend.” Op vakantie heeft Arend Jan altijd een schrijfboekje mee. “Daarin staan allemaal ideeën die dan steeds concreter worden. Zo is ook de dakopstandbalk ontstaan. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met kozijnloos bouwen. De bouwwereld gaat alleen niet zo snel. Het kost tijd om van idee, tot tekenkamer, tot proef, tot certificering en tot het uiteindelijke product te komen. Om een product te lanceren heb je een lange adem nodig, geld of je moet het ontwikkelen naast je bestaande business model. Daarom doen wij het stap voor stap. Je kunt beter stap voor stap kleinere zaken realiseren dan twee jaar praten over ambitie”.

OVER DE HOLTBAR

De Holtbar is bedoeld als aanmoediging voor een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de ontvanger zelf iemand uitzoekt om de Holtbar aan over te dragen. Het is sinds oktober 2016 de 22e keer dat het duurzaamheidscompliment is doorgegeven. Kijk voor de reis van de Holtbar tot nu toe op www.hofkracht.nl/holtbar.

Actueel Nieuws