Besparing op energiekosten bij het opwekken van perslucht

19 augustus 2020

Perslucht: ‘De vergeten energiebron’

Voor de productie van HSB elementen op de afdeling Toelevering Bouw worden voor de bevestiging van de houten regels en plaatmaterialen bevestigingsmiddelen gebruikt. Met pneumatisch gereedschap worden de bevestigingsmiddelen in het hout geschoten door middel van perslucht. In veel productiebedrijven zijn er echter luchtlekken. Dit kost onnodig veel energie. Bij ADS Groep letten we extra goed op luchtlekkage. Hiermee besparen we energie en het heeft dus een gunstig effect op onze CO2 uitstoot. Maar hoe werkt het eigenlijk?

In ons dagelijks leven gebruiken we water, gas en elektriciteit als nutsvoorzieningen. In de industrie wordt hier een vierde nutsvoorziening aan toegevoegd, namelijk: perslucht. Perslucht wordt met een eigen compressor opgewerkt en via leidingen getransporteerd naar de werkplekken. Waar bij veel productiebedrijven echter weinig aandacht aan wordt besteed, is het verlies aan perslucht in het systeem. Dit is zonde en het kost geld. Perslucht is in vergelijking met elektriciteit namelijk een dure energiebron. Zelfs zeven à acht keer duurder.

Wanneer je een productieruimte binnenloopt, hoor je in veel gevallen al de luchtlekken. Bij ADS Groep hebben we veel aandacht voor deze energiebron. Zo hebben we het traceren van luchtlekkages tijdens de VGM werkplek inspectie standaard opgenomen. Dit vindt na werktijd plaats, zodat de luchtlekken goed traceerbaar zijn.

Door het systeem regelmatig te controleren en de lekkages direct te verhelpen, besparen we op onze energie. Het blijkt dat bij een slecht onderhouden installatie meer dan 30 procent van de perslucht weg lekt. Bij een goed onderhouden systeem is dat minder dan 10 procent. Door goed onderhoud van de lekkages en deze terug te brengen met 20 procent levert dit een besparing op van ongeveer 30 procent op de energiekosten van het opwekken van de perslucht.

Actueel Nieuws