Nieuwbouw MKC De schatkaart Centrumeiland IJburg Amsterdam

Met de bouw van het Montessori Kindcentrum hebben we een basisschool, een kinderdagverblijf van Humankind en een gymzaal gerealiseerd, die zowel voor de school als voor buurtsport beschikbaar is. Een veelzijdig centrum, waar duurzaamheid en een comfortabel leefklimaat samenkomen.

Verbinding
Het gebouw nodigt overal uit tot bewegen en ontmoeten. Het speelse split level zorgt voor verbinding tussen alle verdiepingen en domeinen. Er is veel daglicht en groen door grote raampartijen met het sterke centrale hart vanuit het atrium en het uitzicht op de bomencarré. De natuur is sterk verweven met het gebouw door een grote binnenboom, een mooi dakterras en balkons aan elk lokaal voor buitenlessen. De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen. Ook biedt deze opzet plek aan een halfverdiepte fietsenkelder evenals een dakterras waar het onderwijs in een groene omgeving wordt doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Met vides en een traplandschap geven we MKC de Schatkaart een sterk centraal hart en faciliteren we een grote interne verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen. Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok. Het eerste niveau is het terrein van het kinderdagverblijf en onderbouw en heeft directe toegang tot het buitenterrein. De oudere leerlingen hebben hun stek op de bovenste etages. Loggia’s gekoppeld aan de onderwijsruimte zorgen ook hier voor een prettige relatie met buiten. De duolokalen op de hoeken zijn met schuifwanden makkelijk te schakelen. In het middengebied liggen de praktijklokalen en personeelsruimten. De hoge sportzaal op de bovenste laag is via trappenhuizen aan weerszijden van het kindcentrum bereikbaar. Hierdoor is deze voorziening ook in de avonden door de wijk te gebruiken.

Klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels
De Schatkaart is gesitueerd op een bijzondere locatie op het hoofdplein van het Centrumeiland. We hebben de zuidwestgevel langs het bomencarré en de hoofdentree daarom nadrukkelijk uitnodigend en transparant vormgegeven. Het kindcentrum vormt een rustpunt in de wijk waar de zelfbouwprojecten sterk verschillen in vorm en materiaal. Tegelijkertijd sluiten we in het exterieur aan op deze diversiteit. Het gebouw heeft een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Door gevelopeningen zijn de kleurrijke binnenwanden vanaf de straat goed zichtbaar. De groene daktuin en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes stellen het bovenste bouwdeel in het teken van de natuur. Ook is het kindcentrum rainproof met een afwatering richting het bomencarré. Want met ons ontwerp voor MKC de Schatkaart dragen we niet alleen bij aan een optimaal welbevinden van de gebruikers, maar ook aan de klimaatbestendige stad.

Een impressie vind je hier: MKC de Schatkaart Amsterdam – YouTube

Omvang:
3.673 m2 BVO

Bouwperiode:
Januari 2022 – november 2023

Contractvorm:
UAV 2012

 

Heeft u onze andere projecten ook al gezien?