Medewerker van het eerste uur Sampie Laaf: “Voorlopig nog niet op hoes an”

17 oktober 2023

Zijn echte naam Simeon zegt de meeste collega’s binnen ADS Groep waarschijnlijk niets, maar zijn bijnaam – Sampie – is bij iedereen bekend. De uit Curaçao afkomstige Sampie Laaf (61) leerde Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw kennen in 1985 en maakte vier jaar later de overstap naar Nederland. “Bij elke stap die ik zet, heb ik mijn gezin voor ogen. Familie is en blijft je fundament; misschien dat het daarom zo goed klikt met ADS Groep.”  

In 1985 wandelde Sampie Laaf het terrein op van een waterzuiveringsinstallatie op Curaçao, waar op dat moment ook Alex aan de Stegge aanwezig was. “Er was extra mankracht nodig en mijn broer vroeg mij te helpen”, herinnert Sampie zich. “Mijn instelling was altijd ’kom op, aanpakken’. Blijkbaar viel dat op, want Alex zei tegen mijn broer: “Laat die Sampie maar vaker komen.” Zijn opleiding elektrotechniek sloot niet naadloos aan op het werk bij de waterzuivering, maar dat zat Sampie nooit in de weg. “Mijn moeder zei altijd dat ik trots moest zijn op mijn handen”, vertelt hij. “Daarmee kan ik alles maken. Dus wat er ook moest gebeuren, ik regelde het wel. Als de positieve wil er is, komt de rest vanzelf, maar het blijft mooi dat ik die kans ook heb gekregen.” 

Op naar Nederland
In 1982 kwam Sampie al eens naar Nederland om bij een ander bedrijf in de technische dienst te werken, maar de crisisjaren dwongen hem terug naar de Antillen. Daar kwam hij opnieuw in contact met Aan de Stegge. “Met Hans dit keer”, geeft Sampie aan. “Ook tussen ons klikte het gelijk en we hadden regelmatig een grapje of een open, eerlijk gesprek met elkaar. Vanuit die relatie durfde ik Hans te vragen of ik in Nederland kon komen werken. In 1988 hakten we de knoop door en op 2 februari 1989 stapten mijn gezin en ik op het vliegtuig met eindbestemming Nederland – of beter gezegd: eindbestemming Goor.” 

Na een rondleiding vond Sampie zijn plek in de werkplaats, waar hij begon als machineman. “Iedereen was heel behulpzaam”, weet hij nog. “Maar aan één ding moest ik wel wennen: het plat proaten.” Hij begint te lachen. “Dan zei een collega dat ik de mooiste bo’omop moest legg’n of ging er ineens iemand op hoes an. Nu zijn dat allemaal goede moaten en spreek ik een aardig woordje mee, maar dat heeft wel even tijd gekost.” 

Vliegende keep
Anno 2022 heeft Sampie alle hoeken, gaten en functies van de werkplaats wel gezien. Na een paar jaar als machineman en constructiebankwerker, volgde zijn rol als magazijnman die alles verzend-gereed maakte volgens planning. De verhuizing naar een nieuw pand bracht ook de nieuwe functie als voorman distributie mee en later verzorgde Sampie nog de voormontages (prefab). “En tussendoor was ik ook nog vliegende keep voor de Antillen”, stelt hij. “In 1990 ondersteunde ik het team bij de waterzuivering in Sint Maarten, in ’98 vloog ik naar Curaçao voor werk aan de waterzuiveringsfabriek in Klein Kwartier en in 2012 hielp ik een half jaar mee op Bonaire.”   

Het leukst vindt hij zijn huidige rol als servicemonteur Water bij ADS Groep. “‘Jouw lach is jouw wapen’, speechte Hans tijdens mijn 25-jarig jubileum”, vertelt Sampie. “Zo ben ik ook in mijn werk als servicemonteur. Wij komen bij opdrachtgevers om puntjes op de i te zetten en de klanttevredenheid zo hoog mogelijk te houden. Vaak hoor ik dat terug: ‘Sampie, wat mooi dat je er bent. Mijn dag fleurt ervan op.’ Leuker werk is er toch eigenlijk niet?” 

Familiegevoel
Dat hij nog steeds met zoveel plezier naar het werk gaat, heeft volgens Sampie alles te maken met die variatie in het werk, maar ook met de goede sfeer binnen het bedrijf. “En met dat familiegevoel”, benadrukt hij. “Dat begon al met Hans, die mij regelmatig gekscherend zijn tweelingbroer noemde. Maar ik moet ook denken aan Leida – de vrouw van oprichter H.J. aan de Stegge – die mij ooit bij zich riep. Mijn gezin en ik woonden destijds in het huis naast de werkplaats en ze had gehoord over onze pasgeboren baby. ‘Ik heb nog een mooie schommelstoel’, zei ze en die kreeg ik zo mee.” Hoewel de familie Laaf inmiddels is verhuisd, is de stoel er nog steeds. “Daarin zit ik nu weer met mijn kleinkinderen. Prachtig toch?”   

Dat Sampie juist het familiegevoel benoemt, is niet gek. “Bij elke stap die ik zet, heb ik mijn gezin voor ogen. Dat verklaart ook onze stap naar Nederland, waar een vaste baan, een mooi pensioen en een goede toekomst in het vooruitzicht lag. En daarom nu de stap om hier te blijven: dit is het thuis van mijn kinderen geworden en hier wonen onze kleinkinderen. Familie is en blijft je fundament; misschien dat het daarom zo goed klikt met ADS Groep.”  

‘Die zien we nooit meer terug’
Dat die eerste kennismaking in ‘85 het begin was van een levenslange loopbaan, had Sampie toen nog niet in de gaten. “En de familie Aan de Stegge trouwens ook niet”, lacht hij. “k werkte er net toen ik zei dat ik de volgende dag niet zou komen, omdat mijn vrouw hoogzwanger was. Ik zag ze denken: ‘die zien we nooit meer terug.’ Maar kijk eens aan, we zijn al 37 jaar verder! En voorlopig ga ik nog niet op hoes an.” 

Actueel Nieuws