Als co-maker werken aan de- en remontabele tiny houses

29 april 2020

Op de plek van de oude pyjamafabriek in Enschede staat iets bijzonders te gebeuren. Aan de rand van het stadscentrum is van de voormalige fabrieksgebouwen alleen de pyjamafabriek uit 1948 overeind gebleven. Naast de voormalige fabriek verrijzen binnenkort 21 kleine rijwoningen, 20 studio’s, 3 tiny houses en 14 koopwoningen. In opdracht van woningcorporatie Domijn heeft Hodes Huisvesting de studio’s en tiny houses ontwikkeld. Als vaste partner van Hodes gaan we op onze afdeling Toelevering Bouw als co-maker aan de slag met de bouw van deze woningen.

Vertrouwd partnerschap

Antonie ter Harmsel, directeur van Hodes, vertelt: “Bij Hodes zetten we ons in voor een betere huisvesting voor mens én aarde. Dan heb je partners nodig die meedenken. Met onze buurman ADS Groep hebben we een co-maker waarvan we precies weten wat we kunnen verwachten. Ook voor dit project in Enschede hebben we er alle vertrouwen in dat we het samen succesvol gaan realiseren.”

Arend Jan Overbeek, bedrijfsleider Toelevering Bouw, vult aan: “Op onze afdeling Toelevering Bouw leveren wij prefab half fabricaten die wij samen continu met onze co-maker Hodes optimaliseren. Het nieuwe bouwen is denken in prefab oplossingen en werken met vaste partners waardoor de faalkosten worden verlaagd.”

Circulair bouwen

De 20 studio’s en 3 tiny houses zijn bestemd voor de sociale huur en worden gerealiseerd volgens het principe van circulair bouwen. De woningen zijn de- en remontabel, verder maken we gebruik van zo min mogelijk materialen. En de bouwmaterialen die we gebruiken, zijn onderhoudsarm en herbruikbaar. Mocht het in de toekomst om wat voor reden dan ook nodig zijn, dan kunnen de huizen op een andere plek worden neergezet.

Op het dak komen zonnepanelen, verder wordt gebruik gemaakt van luchtwarmtepompen. Ook worden de woningen bijzonder goed geïsoleerd. Het worden net geen nul-op-de-meterwoningen. Daarvoor zijn de daken net iets te klein, maar de energierekening zal niet hoog zijn.

Uniek concept

Met een oppervlakte van 27 vierkante meter zijn de studio’s klein, maar het zijn wel volwaardige woningen. Deze studio’s – die in een complex met twee woonlagen komen – hebben een woon-, slaap- en kookgedeelte en een aparte badkamer. Ook is er een gezamenlijk binnenterrein en gemeenschappelijke berging. Qua vloeroppervlak zijn de tiny houses even groot als de studio’s, met dezelfde indeling. Het grote verschil is dat het om vrijstaande huisjes gaat.

De oplevering van de studio’s staat medio augustus gepland, de tiny houses zijn in september klaar.

Actueel Nieuws